Жълт чай

Жълт чай от Анхуей - Китай

Произхожда от провинциите Анхуей, Съчуан и Хунан. Произвежда се от умело подбрани млади листни пъпки, които се обелват и се оставят на ферментационните процеси, генериращи топлина да ги изсуши и предпази от по нататъшно разлагане. Жълтите чайове имат жълто-златист цвят, който се предава и на запарката им. Също както и зеленият чай, той е много полезен за човешкото тяло и здраве, тъй като е богат на антиоксиданти. Те се борят с процесите на стареене, сърдечните проблеми, диабета, ракът и други. Първоначалните процеси при производство са сходни с тези на зеления чай. Листата се събират и сушат в големи плоски съдове. След това се покриват с ленени платнища и се оставят да ферментират седем дни. Заради разлагащият се хлорофил листата пожълтяват и придобиват много специфичен види и вкус с медено-сладникав аромат. Последна стъпка е “изпържването” на чая при висока температура, където се премахва 95% от водното му съдържание. Жълтият чай е на цели листа - те не са начупени или нарязани по никакъв начин.
Интересно е да се знае, че в древен Китай жълтите чайове са произвеждани специално за императора и висшестоящите придворни.

Препоръка за запарване на жълт чай: Добавете около 2 грама чаени листа в 250 мл. предварително кипната минерална или изворна вода с температура около 80°C. Водата е една от най-важните съставки при приготвянето на много напитки и храни, обръщайте внимание на това тя да е качествена! Жълтият чай се запарва около 3 минути, след което се прецежда. Традиционно се пие чист.