Бял чай

Люлката на белият чай е китайската провинция Фуджиян, от където произхожда разновидността Да Бай (Голям Бял). Едва през последните години такъв чай се произвежда и в други части на Китай, както и в Даржилинг (Индия), Шри Ланка и на други места с подходящи условия. Белите чайове могат да се берат само през началото на пролетта и при подходящи метеорологични условия. Листата се събират много внимателно, като се пазят, да не бъдат наранени по никакъв начин, което би довело до окисляване (оксидация). Берачите често използват ръкавици и отрязват връхние листни пъпки с ножици. В комбинация на това, процесът на обработка също е изключително времеемък, не е чудно колко е рядък и скъп този вид чай. Процесът на сушене е плавен и отнема 3-4 дни, първоначално на открито място, а след това и в закрито помещение. Белият чай е наречен така, заради нежните мъхчета, покриващи младите пъпки и листенцата на чаените стръкове. Обикновено за производството се използват само най-младите, все още неразтворили се листни пъпки. След внимателното бране на пъпките от чаеното растение, ензимите се премахват на пара, след което се оформят ръчно, а накрая се сушат. При запарване този чай дава много бледа шампанено-жълта инфузия, която има лек, нежен, сладникав и кадифен аромат. В комбинация с полезните си съставки, белият чай е много близък до зеления, но съдържа по-голямо количество кофеин.

Китай произвежда бял чай в ограничени количества, най-вече в югоизточната крайбрежа провинця Фуджиян. На практика, този рядък чай е бил привилегия само за императора в продължение на столетия. Финият аромат е бил високо ценен, а запарката се е смятала за чудотворна напитка.

Препоръка за запарване на бял чай: Поставете около 2 грама бял чай в 250 мл. предварително кипната минерална или изворна вода с температура около 70°C. Водата е една от най-важните съставки при приготвянето на много напитки и храни, обръщайте внимание на това тя да е качествена! Белият чай се запарва за не повече от 2-3 минути, след което се прецежда. Традиционно се пие чист.