Пу Ер

чай Пу Ер

Традициите за производство на този вид чай са на повече от 800 години. Получава се от чаени растения с необичайно големи листа, чиято височина може да надхвърля 30 метра. Пу Ер е изключителен, не само със специфичните си вкус и аромат, но също с начина на производство. Първоначално зелени чайове от пролетната реколта се обработват на пара заедно със специални гъбични култури, след което се пресоват на малки формички. След това чайовете в тази им форма се складират на хладно за няколко месеца, дори години. Докато е на склад за дълго време, Пу Ерът отлежава и придобива така специфичния и уникалн аромат напомнящ земя и пушек.

За разлика от черния Пу Ер, зеленият се произвежда само от пролетната реколта, когато листенцата веднага биват обработени на пара заедно със специалните гъбични култури. След това се поставят в малки форми. Пу Ер дава тъмно-червена на цвят инфузия с аормат и вкус на земя и пушек.

Препоръка за запарване на чай Пу Ер: Поставете около 2 грама Пу Ер в 250 мл. предварително кипната минерална или изворна вода с температура около 95-100°C. Водата е една от най-важните съставки при приготвянето на много напитки и храни, обръщайте внимание на това тя да е качествена! Пу Ерът се запарва за около 3-5 минути, след което се прецежда. Традиционно се пие чист.