Улонг

чай Улонг

"Улонг" се превежда буквално, като "Черен дракон". На китайски улонг чайовете са известни също под името "qingcha" (青茶) или "тъмно-зелен чай". Традиционен за Китай и Тайван, улонг е полуферментирал чай, комбиниращ най-добрите качества на зелените и черни чайове. За да има богат аромат се берат свежи стръкове с една пъпка и три листенца, след което веднага биват обработени. Първоначално листата се сушат на топъл въздух, след това се разклащат в бамбукови кошници за да се начупят връхчетата им. Това води до определено ниво на окисляване по време на следващите процеси от обработката. Най-важното ниво от производството е да се разпознае точният момент в който оксидацията да бъде прекратена. Постига се с рязко нагряване на чаените листа. Температурата е по-висока от тази при производството на други видове чай. Следва завиването на листенцата за да освободят своя аромат и вкус. Накрая чаят се суши на дървени въглища. Съществуват три основни типа улонг чай - по-тъмен с отворени листа, с около 60-70% окисляване, улонг на зелени кълбенца, който е окислен до около 20-30% и кехлибареният улонг. Също както и другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини B2, C и E.

Китай
За разлика от тайванския улонг, китайските вариации са с по-различим вкус, което е в резултата на по-продължителния процес на ферментация. Има голямо разнообразие от китайски чайове улонг. Основният регион, където се произвежда улонг е провинцията Фуджиян.

Тайван
Широко известно е, че благодарение на високо развитата си чаена култура и идеалните условия - високи планини и субтропически климат, Тайван произвежда най-добрият улонг в света. Тайван и Китай са традиционни производители на улонг чайове, като могат да се определят около 3000 вида от този тип чай.

Тайланд
Страната е нетрадиционен производител на чай. Историята и в тази област е кратка, само няколко десетилетия. Продукцията на чай е последвана от исторически събития (постоянното настаняване на войските на Куоминтанг, заедно с други бежанци от Южен Китай - Юнан до Мианмар и Тайланд), и усилията на Тайландското правителство да замести отглеждането на макът за опиум с производството на чай, зеленчуци, плодове и кафе. Въпреки, че чаят е скорошна култура за страната и продукцията е сравнително малка, той бавно набира популярност заради качествата, вдъхновяващият си аромат, чист вкус и високият стандарт на продукцията, пренесен и спазващ традициите на китайските производители. Качеството е напълно сравнимо с това на улонга от Китай и Тайван.

Препоръка за запарване на чай улонг: Поставете около 2 грама Улонг в 250 мл. предварително кипната минерална или изворна вода с температура около 80-95°C (според степента на ферментация - зелен-черен). Водата е една от най-важните съставки при приготвянето на много напитки и храни, обръщайте внимание на това тя да е качествена! Улонг се запарва около 3-5 минути (според степента на ферментация - зелен-черен), след което се прецежда. Традиционно се пие чист.