Кофеинът и чаят


Кофеинът в чая се нарича "теин" и е бил открит още през 1827 година. По-късни проучвания разкриват, че кофеин и теин всъщност са идентични. Въпреки това, може да се каже, че те оказват различно влияние върху организма, заради следните ключови фактори:

Да, чаят съдържа повече кофеин, отколкото кафето, но ако се измерва тяхната суха форма. Това е точно обратното, ако се съпоставят две чаши от тези напитки. Обикновено използваме около 2 грама чай за 250 мл. вода и приблизително 10 грама кафе, за 100 мл. вода. Освен това, кафето се извлича при много висока температура и често под-високо налягане (ако е с професионална машина). Друго важно условие е големината на частиците - колкото по-малки са, толкова по-силен е извлекът, а от там и повече кофеин в напитката.

Освен продължителността на запарване и температурата, важен фактор са формата и размерът на чаените листа - колкото са по-натрошени, толкова по-бързо и лесно се отделя кофеин в запарката. За съдържанието на кофеин в самите листа са от значение и други фактори - коя по ред реколта са те, колко са големи при бране, от коя част на растението се събират (върхове или по-ниско), при какви климатични условия и почва се отглеждат чаените растения. Най-младите, връхни листни пъпки, събирани пролет за чайове, като белите например, са с най-високо съдържание на антиоксиданти и кофеин. Известно е и това, че чаените растения от типа camellia assamica (с по-широки листа и виреещи в Асам - Индия) са по-богати на кофеин от camellia sinensis (традиционното китайско чаено растение).

Разбира се, както при кафето съществуват и чайове без кофеин.